L’ANC demana que Igualada dediqui un espai a la memòria de Xirinacs

L’ANC demana que Igualada dediqui un espai a la memòria de Xirinacs

Ahir dimarts, en roda de premsa, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) d’Igualada i la seva sectorial de joves, l’ANJI -Assemblea Nacional de Joves per la Independència-, a través dels seus respectius presidents, Ernest Argemí i Martí Claret, respectivament, vam anunciar que volem dedicar el nou carrer entre la plaça de Cal Font i el carrer del Clos a la figura de Lluis Maria Xirinacs. 

 

L’escriptor Antoni Dalmau ha donat recolzament a l’acte recordant la figura de Xirinacs i la forma en què “tota una generació ens vam estrenar en la conscienciació nacional i política gràcies a la seva acció a Igualada”. Xirinacs va ser rector a Santa Maria del Camí tot just començada la dècada dels 70, i anys més tard marxaria a viure a la Torre de Claramunt. En el seu periple a l’Anoia va exercir una important tasca social i política a Igualada, donant suport als incipients moviments sindicals o afiliant-se al PSUC. Antoni Dalmau també ha recordat que Lluís Maria Xirinacs va ser director de l’escola de teologia d’Igualada, va treballar a l’escola Mowgli i a la gestoria Carles, així com un projecte de cooperativisme que el va portar a vendre ous i magdalenes per la comarca.

 

Antoni Dalmau ha apuntat la “relació complicada” de Xirinacs amb les autoritats eclesiàstiques de l’època, per l’esperit lluitador del rector. Dalmau recorda una vaga de fam de 21 dies a finals de 1970 que es va recolzar amb una tancada a l’església de Santa Maria de Camí per part de gent d’Igualada i l’Anoia. L’acció, encara en ple franquisme, volia exigir eleccions democràtiques, el dret a l’autodeterminació dels Països Catalans i rebutjava també el procés de Burgos, un dels darrers de la dictadura.

 

Per a Dalmau, els ideals de Xirinacs “sintonitzen amb la realitat actual i la forma com s’ha enfocat la lluita per l’autodeterminació de Catalunya”. De fet, assegura que li hagués encantat veure la Via Catalana, un tipus de “pràctiques de rebel·lió pacífica com ell professava” que s’inscriu en un model de lluita unitària a través de l’Assemblea de Catalunya que avui està reflectit en el lideratge de l’ANC i Òmnium Cultural.

 

Ernest Argemí va anunciar que desde l’ANC es farà una petició formal a l’Ajuntament d’Igualada perquè aquell nou espai porti el nom de Lluís Maria Xirinacs.

 

ANC Igualada

 

LOGO-ASSEMBLEA-IGUALADA-300x200 (3)

 

Font: InfoAnoia

Share

One thought on “L’ANC demana que Igualada dediqui un espai a la memòria de Xirinacs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

18 − 15 =

Seguretat * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.